Saturday, July 28, 2012

depa kata 7 petala cinta..ni dia 7 Panduan Bahagia (^_^)

7 Panduan dari Ibnu Abbas buat Mukmin yang ingin menikmati kebahagiaan di dunia dan akhirat..

1..Miliki hati yang sentiasa BERSYUKUR dengan nikmat dan anugerah ALLAH..bukan setakat cakap bersyukur..tetapi menggunakan nikmat yang ada untuk MENDEKATKAN DIRI kepada ALLAH..

ada duit...sedekah..
ada kereta mewah...pandu untuk ke masjid..ke majlis2 ilmu..dsb
ada rumah...menjadi pusat pendidikan Islam buat keluarga..dsb

2..Berusaha menjadi pasangan hidup yang SOLEH/SOLEHAH buat pasangan kita..mendidik diri..mendidik pasangan untuk menggapai REDHA ALLAH..

bukan setakat dok syok kahwin ja..tapi kena jelas kahwin sebab apa..bukan setakat nak yang syok2 ja..tapi kena paham tanggungjawab nak pimpin tangan ahli keluarga kita menuju pendakian menuju Syurga ALLAH..Redha ALLAH..Mardhatillah..

3..MENDIDIK ANAK-ANAK dengan acuan Islam..BUKAN bermula dari umur anak tu setahun ka..dua tahun ka..hatta sehari pun..tapi bermula panjang sebelum anak-anak lahir ke dunia..dengan memilih Ibu yang solehah buat anak-anak kita..mendidik isteri menjadi Isteri yang solehah, sekaligus menjadi Ibu yang Mithali..

4..Bergaul dengan MANUSIA YANG SOLEH/SOLEHAH yang sentiasa mengingatkan kita akan hakikat kehidupan..TIADA LAIN SEGALANYA KERANA ALLAH..

ada kawan, biar yang baik..jika dia tak baik, kita la usahakan untuk dia jadi baik..sebab dia kawan kita..sahabat kita..rakan kita..saudara kita..sama-sama ingin berpimpinan tangan MENUJU SYURGA ALLAH..

5..
6..
7..

esok-esok kita sambung lagi..kata Ustaz Khairuddin di slot tazkirah Tarawikh di Masjid Taman Intan..

p/s: kalau rajin esok-esok saya p yer ustaz..hehe

No comments:

Post a Comment